SWATCOM vs SORDIN

SWATCOM ACTIVE 8 VS SORDIN SUPREME PRO X LED

 

Případně chcete-li SWATCOM nebo SORDIN ? Které si mám koupit a jaký je v nich rozdíl ? A je v nich vůbec rozdíl ? Ano je a velký, ale záleží mezi kterými modely Sordin vybíráte. SWATCOM totiž dělá jen jednu verzi ACTIVE 8, která vychází z SORDIN MIL !

Velice častá otázka ve střelecké komunitě na kterou se odpověď nehledá ani zdaleka jednoduše. Nejprve trochu z historie jak to máme se Sordiny my a co předcházelo SWATCOMům, abyste pochopili jádro pudla. V našich začátcích jsme nabízeli převážně sluchátka PELTOR PROTAC 3 Slim. V cenové relaci 2-3k se jedná o velice kvalitní sluchátka, která i na naší střelnici již několik let slouží. Bohužel však došlo a stále dochází k tomu, že rozdíl mezi nákupní a prodejní cenou sluchátek byl mnohdy jen desítky korun, a tak jejich setrvání v nabídce nemělo vůbec žádný obchodní význam. Dokonce jsou nabízeny v obchodech zaměřených na sport za ceny nižší než byly naše nákupní, a tak jsme se chtě nechtě museli s Peltory rozloučit. Nebylo to úplně těžké rozhodnutí, protože stejně jako nabízíme špičku mezi brýlemi GATORZ, chtěli jsme nabízet i špičku mezi sluchátky - SORDIN.   Nebudeme zde rozebírat rozdíly mezi firmami MSA SORDIN a SORDIN, protože by to bylo psaní na telenovelu, a tak prostě již jen SORDIN. Sordiny jako takové nepatří mezi levná sluchátka a mnoho střelců nad nimi ohrnuje nos s tím, že špunty stačí, případně jiné levné alternativy za litr odvedou stejnou práci apod. Přátelé, neodvedou, neodvedou a neodvedou a dokud nevyzkoušíte SORDINY, nebo SWATCOMY prostě nepochopíte. A sluch stejně jako zrak máte jen jeden.

Mnoho let jsme měli v nabídce Sordiny, odebírali jsme je vždy od jednoho dovozce a vše bylo zalité sluncem. Pak asi 2 roky zpět sordiny došly. Prostě dodavatel neměl. Tak jsme čekali měsíc, dva, tři, čtyři a stále nic. Mezitím se této díry v dodávkách chopili ostatní obchodníci a najednou byly sordiny zase téměř všude. Nutno podotknout, že se jednalo vesměs o šedý dovoz z okolních států. Jelikož toto my v Habrestu nepodporujeme, čekali jsme dále. Když však sluchátka stále nebyla u našeho dodavatele, zavolali jsme kamarádovi, který měl plný sklad, s dotazem kde je jako bere. Odpověď byla zcela jednoduchá "Hele já nemám čas čekat než to tam ten doveze. Vozí to sem tento, tento a tamten a ceny jsou podobný" . No jelikož my jsme neměli kontakty na tohoto, tohoto a tamtoho, nebo jsme je ani nevyhledávali, vyvstala opět touha vozit si sem něco sami bez toho abychom byli závislí na neschopnosti druhých, nebo vrtkavých cenových výkyvech zboží tak, jak to dělá třeba BITCOIN. V podstatě nás tyto situace vždy donutily hledat alternativní produkty a díky tomu jsme pro Vás na našem trhu zavedli spoustu úspěšných značek. Ono totiž pokud chcete mít nějaké relativně funkční vztahy s dovozcem i když nemá půl roku zboží a zároveň nemáte zájem navazovat vztahy s některými jinými subjekty, jiná možnost prostě není. A tak pomohl strejda gůgl a po zadání dotazu na nejvíc nejlepší sluchátka pro šůtery vyjel seznam několika adeptů. Po odfiltrování značek, které sem už někdo vozí, nebo značek, které v seznamu byly určitě omylem se nám objevil SWATCOM. U nás zcela neznámá značka, žádný dovozce, cena vysoká, tedy ideál pro nás. Během jednoho víkendu nastudováno, během jednoho videohovoru vše domluveno a zásilka byla na cestě. Sordiny odstraněny z webu a máme další značku. Bylo zde a stále zde však panuje nepochopení co jsou vlastně SWATCOMY zač, protože svým designem jsou vlastně úplně stejné jako sordiny, výjma nápisu a ceny. I nám to trvalo než jsme odhalili a pochopili, že se nejedná o sordiny tak, jak vám může neznalá konkurence tvrdit. 

SORDIN vyrábí desítky typů sluchátek. Vyrábí také SWATCOMy, ale pouze v jedné specifikaci - ACTIVE 8, která je téměř totožná s verzí SORDIN MIL.  

 

Nyní k samotným rozdílům mezi Sordin supreme pro X LED a SWATCOM active 8, o kterých někteří tvrdí, že mají naprosto shodné technické parametry.....  

 

 

Tab 1: 

  SO SW SO SW SO SW SO SW SO SW SO SW SO SW
Frekvence Hz :  125 125 250 250 500 500 1000 1000 2000 2000 4000 4000 8000 8000
Střední útlum dB 13,5 15,1 13 17,4 25,7 25,8 32 28,5 28,2 27,2 44,8 39,4 45,2 37,9
Směrodatná odchylka dB 3,2 3,4 1,2 1,7 1,7 2,6 1 3 12 4 1,6 2,7 1,5 3
AVP - předpokládaná ochrana dB 10,3 11,7 11,8 15,7 24 23,2 31 25,5 27 23,2 43,2 36,7 43,7 34,9

 

Komentář k tabulce 1 : Jak si můžete ve zněti čísel v tabulce povšimnout, mají jako sordiny tak swatcomy trochu jiné naměřené hodnoty v závislosti na hodnotách frekvencí ve kterých se útlum měří. Nutno podotknout, že hodnoty jsou měřeny u obou s gelovými náušníky, avšak každé z nich vychází z měření trochu jiných výchozích maximálních startovacích hodnot. Takže dopočet přesných hodnot podle zcela stejných vstupních kritérií není známý. Interpretovat by se však hodnoty daly tak, že swatcom redukuje lépe nižší frekvence a sordin ty vysoké. Je to dáno tím, že jak sordin tak swatcom mají jinak nastavení filtrační mapy jednotlivých úrovní hluku.

 

 Tab 2:

  SO SW
Útlum vysoké frekvence dB 29 26
Útlum střední frekvence dB 24 24
Útlum nízké frekvence dB 19 18
Hmotnost s gelovými náušníky - g 330 410
SNR - dB 27 26

 

Komentář k tabulce 2 : Významný rozdíl je zde hlavně v hmotnosti sluchátek bez baterie. Důvodem je to, že swatcomy mají ve standardu dva okruhy reproduktorů pro případ selhání hlavního okruhu reproduktorů. Systém elektroniky je následně přepne na sekundární okruh. Tuto technickou vychytávku sordiny nemají., resp mají, ale až u verze SORDIN MIL, které jsou mnohem dražší. Zde však porovnáváme SWATCOM vs SORDIN supreme pro X LED.

Tab 3: 

Výchozí hodnoty počátečního hluku    SO     SW
   
Vysoké frekvence dB 113 111
Střední frekvence dB 104 105
Nízké frekvence dB 91 94
   
Životnost baterie h 400 600

 

Komentář k tabulce 3 : Jak již bylo psáno výše, vzhledem k nestejným startovacím měřícím hodnotám hluku jsou výsledky porovnání zkreslené. Rozdíl je zde primárně ve výrobci udávané životnosti baterie.

 

Jaké jsou další rozdíly mezi těmito sluchátky ?

SORDIN -technologie SORDIAN HEAR2 -  4 audio profily potlačení hluku 

SWATCOM - technologie ASIC DIGITAL 360° -  360° stereo digitální zvůk

SORDIN - určení dle výrobce na hunting, shooting, focus, comms (lov, střelba, soustředění, komunikace)

SWATCOM -  určení dle výrobce na military, police operations, professional shooters (armáda, policie, profesionální střelci)

SORDIN - Verze LED má zabudovanou led diodu - můžete dělat světlušku :-)

SWATCOM - Má krytku na baterii přivázanou lanyardem aby nespadla - můžete si s tím točit jako s lasem :-)

SORDIN - Elektronika chráněna tzv - spray sealant. Tenká ochranná vrstva

SWATCOM - Elektronika chráněna tzv - polymer sealed - kompletně zalito v polymerové vrstvě.

SORDIN  - hmotnost 330g

SWATCOM - hmotnost 410g

 

Co napsat závěrem? . :    Tvrzení, že SWATCOM ACTIVE 8 mají naprosto shodné technické parametry jako SORDIN SUPREME PRO X LED se nezakládá na pravdě. SWATCOM ACTIVE 8 jsou totiž konkurencí pro SORDIN MIL řadu ze kterých vychází jen s drobnými úpravami, nikoliv pro nižší řadu SUPREME PRO X. Sluchátka jsou velmi podobná, velmi kvalitní, vyrobená u jednoho výrobce, ale s rozdílným zadáním pro trochu jinou cílovkou. Zákazníci si k nám na prodejnu nosili sordiny a chtěli si je porovnat se swatcomy. Jeden zákazník si přinesl v krabičce čmeláka. Toho vypustil do prostoru a střídavě testoval jak sordiny, tak swatcomy. Rozdíl byl v tom, že u sordinů slyšel čmeláka v místnosti, ale se swatcomy věděl kde přesně létá.  Pokud je pro Vás technologie 360° prostorového zvuku důležitá pro přesné prostorové vnímání odkud hluk vychází (CQB, taktika apod.) kupte si u nás SWATCOM. Pokud chcete měnit audio profily podle toho zda lovíte, nebo střílíte na stavu kupte si v dekáči sordiny.

 

SORDIN MIL = SWATCOM ACTIVE 8 s tím, že swatcom má v základu gelové náušníky a nižší výchozí cenovku.