DD vs BCM

Na českém trhu je v současné době přetlak všemožných AR15. Pominu-li věčné téma plyn vs píst, existuje zde silná základna majitelů pušek Daniel defense a podstatně menší skupina majitelů pušek BCM. K sepsání článku mě vedly v podstatě neustále se opakující dotazy zákazníků co si mají koupit za pušku v plynu kolem pade…. A jelikož to do telefonu říkám každý týden několikrát, bude lepší když to tady napíšu a zákazníky odkážu na svůj blog, ať si to v klidu přečtou a absorbují tam.

Ještě v úvodu je nutné zmínit některé věci, aby zase neměl někdo nějaké pocity…. Jak DD, tak BCM jsem koupil na firmu. Nejsou zapůjčené, nejsou darované a žádný z dovozců nevěděl s kterou puškou budu srovnání dělat. Čili pušky jsou ready z krabice nebo kufru prostě tak jak je běžně dostanu a jak je běžně prodávám.

Jaké pušky se porovnávaly :

Daniel Defense DDM4 V7s a BCM MCMR 11 CQB

Balení pušek a obsah balení :

BCM dorazí v kartonové krabici, budete tedy muset ihned řešit nákup kvalitního kufru. Obsahem balení je samotná puška, jeden 30rd plechový zásobník – standardní Mil-spec , CLP ubrousek, návod, qd adaptér, rail slot a zámek. Jako bonus dovozce dává ke každé BCM kšiltovku. Balení příslušenství je v zataveném sáčku, který chrání při transportu obsah proti vlhkosti.

DD dorazí v plastovém kufru, takže nebudete muset hned řešit nákup nového kufru. Budete to řešit ale hned jak se rozhodnete na pušku namontovat optiku, protože kufr je akorát na zbraň. S optikou máte prostě smůlu. Můžete ho však použít na jinou zbraň, nebo jej prodat. Dále jeden 32rd plastový zásobník vyráběný přímo Ddčkem, CLP sprej, návod a nastavitelná botka na pažbu. Balení příslušenství je v uzavíratelném sáčku.

K samotným puškám :

Obě jsou to plynovky takže hmotnosti jsou prostě nízké – BCM váží 2626g a DD 2615g. Čili váží stejně. Upper i lower obou zbraní je vyroben z 7075-T6 hliníku. Oba díly jsou výkovky doobráběné na cnc. Jejich povrchová úprava je u obou pušek tvrdý elox. Na omak u obou stejný, poškrábat to půjde docela v pohodě o výstroj. Plynový systém mají obě Carbine, gasblock mají lowprofile z oceli a povrch gasblocku je fosfát. Délky hlavní mají obě 11,5“ . Profil hlavně mají government také obě. Stoupání vývrtu mají obě 1:7 a vývrt je chromový. Povrch hlavně vnější je fosfát. Obě pušky mají QD end plate, obě jsou v základu bez mířidel. Takže doposud jako přes kopírák stejné pušky se stejnými parametry jen s jinou značkou.

Zde však začínají malé rozdíly – hlaveň u DDčka je hrubě obrobená. Jsou zde patrné vroubky po celé délce hlavně a je to jako když si přejedete nehtem o hřeben. Jsou to sice velmi malé vroubky, ale BCM má hlaveň z vnějšku obrobenou čisteji. Ano na funkci zbraně to nemá vliv, ale když do detailů tak do detailů a tady má prostě BCM tu hlaveň lépe obrobenou. Zase uvnitř loweru nemá DD stopy po obrábění, ale u BCM uvidíte stopy po fréze. Další rozdílem je to, že DD má na ústí tlumič plamene a BCM kompenzátor, který dle výrobce kompenzuje zdvih a řeší i tlumení plamene. Jako podstatný rozdíl vidím v tom, že na BCM jsem neměl problém osadit na standardní úsťovku tlumič hluku (doplněk na zbraň kategorie A), ale na standardní úsťovku u DD to nasadit spolehlivě nešlo. BCM má navíc úsťovku ošetřenou nitridem a DD jen fosfátem a je to poznat už na omak.

K DD dostanete front grip, ale k BCM ne. Jasně, nemusí každému vyhovovat, ale je tam a dá se případně zpeněžit.

Samotný buffer má DD označen jako H1 a BCM jako H. Nutno vyzdvihnout že výrobce BCM uvádí, že v bufferu je poměr oceli a wolframu což je lepší než samotná ocel u DD. Předpokládám, že kdyby DD mělo v bufferu take wolfram, určitě by to vyzdvihlo, ale na webu výrobce o tom není zmínka. Dále je zajímavé, že povrch bufferu je u BCM výrazně hladší než u DDčka. Odhaduji aplikaci mollycote.

BUFFER SPRING : Buffer spring dodávali původně BCM i DD shodnou (matná, hrubá, bronzově hnědá, drnčící). Obě byly to nejlevnější co se běžně na trhu AR dá sehnat, ale funkčně jim není co vytknout - fungují. Ale v těchto dvou kusech shodné pružiny nebyly. DD mělo pružinu hladší, takže v tomto případě plus pro DD. Jelikož mám prodaných více DD, tak jsem oslovil pár kamarádů a každý z nich tam měl jinou pružinu . Takže buď tam DD dává zrovna to co sežene, nebo postupně ladili vývoj až k dnešku, kde už jsou snad u tohoto modelu pružiny vždy stejné. U BCM se mi toto nepodařilo ověřit – nemám jich prodaných ani zdaleka tolik abych měl komu zavolat.

BUFFER TUBE : Daný kus DD který máme k dispozici nemá buffer tube vrapatý jak se můžete dočíst na různých místech webu a Facebooku. Každopádně u tohoto DD buffer tube problém nebyl a byl hladký a čistý. BCM v tomto případě přesto oproti DD o fous vede, protože vnitřní povrch buffer tube je ještě opatřen nějakým extra-hladkým povrchem (asi Microslide).

PAŽBY a PISTOLOVKY : Každý výrobce si vyrábí vlastní pažbení s tím, že to od DD je propracovanější – vyráběno na vstřikolisech na dvě etapy, kde v první se vstříkne plast a v druhé fázi guma. Ta pažba a pistolovka je u DD již ikonická a je to hlavní rozpoznávací znak. BCM má pěkný stippling na pistolovce a pažba má rozšířenou lícnici .Co se týče pažeb, v zasunutém stavu má menší vakl DD ale ve vysunutém stavu mají obě poměrně těsný chod a vakl minimální. Pistolovka od BCM má ocas, ta od DD ne a navíc je s lučíkem. Toto už je velmi individuální věc na posouzení a někdo preferuje ocas a sklon pistolovky u BCM, jiný zase nechá tak jak je z krabice. Jsou to však lehce vyměnitelné díly, poptávka bude po obou z nich.

Selektor střelby: Oba výrobci mají totožný. Rozdíl je však v tom, že DD ho má oboustranný .

Natahovací páky : BCM je dodáváno s jednostrannou natahovací pákou se zvětšeným hmatníkem. DD je dodáváno s oboustrannou pákou. Nutno však dodat, že dříve bylo DD dodáváno s lowcost zákadní jednostrannou pákou.

Výhozní okénko : BCM používá standardní výhozní okénko jako u většiny pušek. DD má plastové vlastní výroby – je to sice detail, ale je to takové vymazlenější. Nutno však podotknout, že díky tlusté stěně plastového okénka dochází u některých unašečů závorníku k nedovírání okénka do zavřené polohy. Takže pokud začnete tunit až moc a začnete řešit BCG , může nastat tento drobný zádrhel.

BCG : Hledejte deset rozdílů. Jsou stejné jak opracováním, tak povrchovkou I stopami po obrábění. Na stejných místech. BCM uvádí že všechny díly skenuje na mikrotrhliny a někdo to při výběru pušky uvádí jako zásadní věc. DD to sice neuvádí, ale vzhledem k tomu že tyto dva díly jsou opravdu úplně stejné, myslím, že to DD dělá taky tak automaticky, že to ani neuvádí v marketingu.

Spoušťě : DD má tvrdší spoušt s odporem cca 2,8kg . BCM má odpor cca 2,5kg. Jak povrchová úprava spouště tak I reset a chod spouště má BCM o kus lepší. Prostě čitelnější. Já sice nejsem největší střelec v republice a nevadí mi ani spoušť na Perunu, ale když máte na pušku čas a v klidu si procvakáte, poresetujete, namačkáte, tak tam ten rozdíl patrný prostě je. Samozřejmě zase platí, že spouště jdou v pohodě vyměnit za lepší.

Předpažbí : Obě pušky mají M-lok předpažbí. Mě při kontrole a seznámení s puškou vždy zajímá jak má výrobce odjehlené hrany a vyřešeny detaily. Třeba prostor pod doražečem má BCM vyřešen podstatně čistěji. DD asi flexou…. Obráceně je to ale zase u předpažbí. DD ač je stejné docela ostré, tak oproti BCM má hrany railu mnohem lépe začištěné a je to patrné hned jak na to sáhnete a začnete po předpažbí jezdit rukou.. Přechod předpažbí vs upper má opticky lépe vyřešeno DD, protože antirotační usazení nahoře na railu má ještě kryto konstrukcí předpažbí, kdežto BCM to tam má zcela dostupné a je to ostré. Na druhou stranu předpažbí u DD se montuje na 4 imbusy a vyrovnat jej a vůbec sundat jej nějaký čas zabere a je nutné si s tím dost pohrát. BCM to má řešeno lépe, byť né tak designově pěkně. Poslední věc co mě tak trkla byla vůle upper vs lower při uchycení jen na předním čepu. BCM mělo vůle menší.

Ceny pušek :

DD stojí v USA 1729 USD. BCM stojí v USA 1500USD

Na našem trhu stojí DD 53590Kč a BCM 54190Kč.

Jsou to však jen orientační cenové údaje, protože dovoz do ČR každý dovozce realizuje jinak a v jinou dobu. Stejně tak jsou různé akce, takže cena je opravdu jen orientační. Dovozce DD nestanovuje DMOC a tak je to jen na mě za kolik budu prodávat. Dovozce BCM stanovuje DMOC, ale za kolik budu nabízet u sebe je mu také jedno. A jelikož cena až na prvním místě, je potřeba zmínit i její vývoj. V době kdy zde naprosto dominovalo DD byly ceny někde kolem 60k. S postupem času a nárůstem dovozu jiných značek začala cena klesat, aby byla puška stále konkurenceschopná. Nutno také přihlédnout k tomu, že před dvěma lety byl kurz USD 21,6Kč a puška stála 60k a dnes je kurz 23-25kč a puška stojí 54k. Dovozce BCM na tento fakt tak nějak různě upozorňuje na FB poměrně pravidelně a vadí mu cena pušek DD. Popravdě ruku na srdce, být situace obrácená udělal by to asi stejně a co se mě týče mého názoru, tak bych to udělal stejně jako dovozce DD a využil situace na maximum.

Lehce hořká příchuť těchto cenových výkyvů má však negativní efekt na první majitele pušek, kteří koupili za 60k a teď když chtějí prodat mi volají jak je možné že ta samá puška co jsem jim prodal za 60k teď stojí 50k.

Od teď jim to nemusím vysvětlovat po telefonu, ale odkážu je rovnou na tento článek – protože pro toto.....

Propagace pušek :

Toto už je taková nádstavba k porovnání pušek primárně pro zákazníka, aby věděl jak se věci mají. Při dovozu DD před lety zde byl trh s AR15 podstatně jiný než dnes. Trh opravdu prošel velkým vývojem. V době dovozu jste mohli na webu najít marketingové sdělení že nejlepší pušky konečně v ČR. O tom co je nejlepší a co má každý za úměru nejlepšího nemá smysl psát. Je to však tak, že v danou dobu nebyly vojenské plynové AR15, které by se mohly DD postavit a tak samotné tvrzení je jen částečně pravdivé. Správně by mělo být napsáno : Nejlepší vojenské aktuálně dostupné plynové AR15 konečně v ČR. Výhra tendrtu pro 601 tak byla zcela logická. Pušky BCM mají mnohem těžší pozici, protože se sem začaly vozit později , a tak členská základna není tak velká a jejich dorovnání počtu prodaných DD je podle mě nemožné. I samotné FODD největšího fanouška DD puškám BCM moc nepřidá. Částečně lze frustraci chápat, protože názory některých střelců že DD je stejné nebo lepší než JP , jsou slušně řečeno úsměvné. Nevím do jaké míry je to neznalost střelců, nebo zájem ostatních prodejců dělat z DD něco co není, ale rád bych aby bylo jasno - Puška DD je vojenská služební zbraň srovnatelná s puškou BCM. Pokud Vám někdo bude tvrdit, že DD nebo BCM je stejné jako pušky JP, tak problematice prostě nerozumí a nebo šíří bludy záměrně. JP pušky jsou sportovní pušky na zcela jiném levelu kvality. Stejně tak platí, že když bude probíhat zase na FB battle zda je lepší BCM nebo DD, tak pravda je taková že pušky to jsou stejné a liší se jen v detailech. Pozor ale na porovnávání stejných modelů. Jak DD tak BCM má vyladěnější modely s lepší spouští, natahovací pákou apod. , a tak porovnání může být zase úplně jiné. Každý dovozce si jede svůj marketing. DD frčí na 0,09MOA což se probíralo už tak moc, že dale netřeba rozvádět. BCM zase frží na vlně FODD. Na youtube najdete česká videa jak se vychvaluje jedno nebo druhé, ale není to berná mince. Jednou experti doporučují tohle a pak když dostanou super nabídku na jinou pušku tak zase doporučují tuto a tu předtím haní atd. Jen marketing a love. Relevantnost nula. Čemu budete věřit, nebo co Vám bude bližší je věc druhá. Často slýchám od zákazníků, že DD je všude a BCM skoro nikde. Lze s tímto souhlasit, protože distribuce pušek DD a množství skladových pušek u dovozce je prostě násobné oproti puškám a dovozci BCM. Mě třeba stačí napsat mail nebo zvednout telefon a DDčko mám za pár dnů u sebe. U BCM pokud je skladem, musím na výlet do Prahy a to se mi při představě cesty po D1 moc nechce. Co to tedy značí ? Že jsou BCM horší pušky ? Ne, značí to pouze velikost distributora a jeho distribuční sítě + ochota prodejců pušky nabízet. Dovozce BCM pušek je v mnohém složitá osoba (teď již s.r.o.) a né každý obchodník s ní chce spolupracovat – ty důvody jsou složité. Proto jsem se také setkal s rezolutními stanovisky některých prodejců že BCM jsou krámy a hele mám na prodejně DDčko to je super. Nyní víte, že to jsou také kecy a s kvalitou to nemá co dělat. Jen je pro nás obchodníky mnohdy jednodušší zvednout telefon a obdržet DD do pár dnů, než jet do Prahy pro totožné BCM, které ani mnohdy skladem není. Při výběru pušky když už máte zaplatit 45k+ a musí to být DI , podle mě stojí za to investovat čas a kouknout na obě.

Závěrem pokud jste dočetli až sem a neumřeli nudou a dává Vám výše napsané smysl, bych rád toto téma uzavřel asi takto. Jak BCM tak DD jsou velmi dobré, spolehlivé pušky s vlastní základnou fanoušků a zcela odlišným marketingem. Rozdíly mezi nimi jsou tak malé, že kdyby jeden z nich ukončil dovoz, nikdo by to nepoznal. A na dotaz jakou pušku bych si pro sebe vybral zda BCM nebo DD řikám že pro moje soukromé střílení ani jednu.