PERUN 15 vs TAURUS T4

Je to již delší dobu co jsem něco napsal, ale po až nečekaném úspěchu porovnání DD vs BCM, které internetem stále aktivně koluje vždy, když začně hejt na DD jsem dostal nápad udělat to samé u entry level AR15. Předloha tedy bude stejná jako minule. Jasnou volbou byl PERUN15, ale co postavit proti němu bylo otázkou. NFA se v .223Rem dělají jen chvíli a stojí 30k, ADC už kolem 35k a Norinco řekněme si to narovinu je každá série jinak MILSPEC kompatibilní.... Pak dorazilo oznámení, že se sem řítí nějaký TAURUS T4 a bude to stát o chlup víc jak PERUN. Tím bylo dáno co se bude porovnávat. Problém byl dát obě pušky dohromady v jeden čas na jedno místo. Navíc TAURUS při prvním dovozu zmizel poměrně rychle a já stačil urvat jen dva kusy. PERUN v té době s délkou 14,5“ neexistoval. Štěstí se na nás usmálo 17. 7. 2021 kdy se mi podařilo dostat na prodejnu 10ks TAURUS T4 a s 15 měsíčním zpožděním od první objednávky 10ks PERUN15 ve 14,5“. PERUNY mi přivezl sám velký CEO BOSS Tom Mazůch a jistě nezapomene na moje první slova když vylezl z auta a smíčil kabelu plnou pušek ke dveřím „ Ty vole kdybys byl baba tak bych ti dal pusu... „ Taková radost to byla, mít pušky na dosah. Ten následný pohled mít vedle sebe 20 ks AR15 byl k nezaplacení a zároveň jasně definoval průběh následujícího týdne – všechno vyexpedovat k netrpělivým zákazníkům. Přeci jen toho více jak ročního čekání proloženého každotýdenním omlouváním se za posunutí termínu dodání či výhružkami žalobou za nedodání už bylo i na mě trochu moc.

Aby zase neměl někdo nějaké pocity, sluší se definovat moje vazby na lidi co stojí za zmíněnými zbraněmi.

Výrobce PERUNů znám osobně, jsme kamarádi a mám u něj nejvíce objednaných pušek ze všech obchodníků a na Moravě je nejvíce pušek protože HABRESTO...

Dovozce TAURUSů osobně neznám, víme o sobě, píšeme si přes FB a díky jejich dovozu věcí co mě zajímají se obchod s ním výrazně letos zvedl.

Oba subjekty o tom, že zase budu ťukat porovnání věděli, nikdo do toho nezasahoval a text na korekturu předán nebyl, tedy číst budou stejně jako ostatní až to bude venku.

Jaké pušky se porovnávaly :

PERUN 15 délka hlavně 14,5“ ráže .223Rem (komorováno 5,56)

TAURUS T4 délka hlavně 14,5“ ráže .223Rem (komorováno 5,56)

Balení pušek a obsah balení :

TAURUS dostanete v potištěné krabici s logem býka. Uvnitř krabice je poměrně šílený systém uložení zbraně v bludišti kartonových kapes a zákoutí. Zbraň dojde lehce poprášená a podřená od transportu v kartonu, ale to se dá rukou vyčistit. Ke zbrani dostanete mimo zmíněné transportní krabice také dvě vytěrákové štětky na základní čištění hlavně. V předchozích baleních byla i lahvička s nějakým olejem, ale v této várce již nebyla. Dále dostanete popruh na zbraň a dva 30rd plastové zásobníky z produkce Taurusu. U zásobníků se zastavím. Vzhledem k tomu že prostě EU, je puška dodávána bez zásobníků a tyto zmíněné dva kusy dostávám já jako prodejce jako dárek. A pokud máte příslušný kouzelný papírek formátu A4 u sebe nebo je zaveden v CRZ tak tento dárek rádi darujeme dál. Puška tak je kategorie B, nebezpečí je zažehnáno a všichni můžeme jít klidně spát. Puška je dodávána s návodem v cizí řeči .

PERUN je dodáván jak já říkám takzvaně na PUNK. Prostě dostanete do ruky pušku. Cca před rokem byl dodávám v bublinkové folii, ale dnes je již bez ní. Řeknu Vám, že v minulosti jsem nejednou prožíval krušné chvíle, když jsme si pušky v noci předávali u mě v garáži bytového domu a já je vezl v nákupním košíku z Tesca do bytu a modlil se aby mě nikdo neviděl... K pušce není zásobník, popruh a dokonce ani tolik řešená krabice. Zbraň je kategorie B. Puška je dodávána bez návodu.

Opět bych tuto sekci rozvedl z vícero úhlů. Na facebooku i různých fórech se zmíněná krabice i zásobníky řešili pomalu až do krve. Uznávám, že každý má jiné vnímání toho kde je jaká hodnota čeho a co je přiměřené k čemu. Jelikož se mi Perunů otočilo na prodejně hodně, můžu poreferovat jak k tomu zákazníci přistupují. Někteří jsou nemile překvapeni, že ke zbrani není zásobník, a tak po radostném oznámení zákazníkovi, že jeho vysněná puška je ready, ale zásobník není, jsem byl s díky poslán do prdele. Nu nemeškal jsem a volal dalšímu v pořadí a po oznámení, že magy niet, mi bylo řečeno doslovně : Na to seru, chcu pušku a koupím si u Vás stejně Pmagy nebo u Sullyho ty jeho hexmagy..

Za to, že není k Perunu dodáván zásobník, můžu asi dost já. Když mi dovezli první Perunidla, říkám Tomovi : „Ty vole co to je za magy ? „ Čučím na ně, zkouším podavač a pružinu a pak mu říkám hezky hanácky : „ Toš než totok tak se na ty magy vyser úplně kámo“ . Tedy určitě to nebyl hlavní důvod, ale asi to mělo taky váhu. Zákazníkům co dostali první pušky jsem při předání stejně řekl „ K pušce je zásobník, je úplně k ničemu, doporučuju vyhodit a koupit PMAG „ Ano puška zásobník potřebuje a když ke zbrani je, je to plus. V tomto těží Taurus, kde dostanete hned dva kusy. Nemám je otestované, ale nevypadají zle – něco jako Amendy. Nákup dvou kvalitních magů je otázkou 1000Kč a to je v této cenové kategorii již poznat tedy mít a nemít dva nějaký magy je velký rozdíl. Popruh dodávaný k TAURUSU je prostě popruh. Není to MS3 nebo MS4, ale je tam a začátečníkovi udělá radost. Pro Perun si lidi jezdí s dekou, kufrem, dvěma odpadkovými sáčky na 40L, vakem na lyže, vakem na tenisovou raketu a ti nejlepší odchází z prodejny s puškou pod tričkem nebo jen tak v ruce - Ne, nedělám si prdel. To vše jsem zažil. Pro Taurus si jezdí víc na klid a odchází s puškou v kufru ode mě a krabice mi tady nechávají.... Někteří.....

K samotným puškám :

BUFFER SPRING : Taurus má pružinu matnou zcela základní. Perun ji má leštěnou – Je na první pohled lepší a v bufferu tube tolik nedrnčí jako ta v Taurusu.

BUFFER TUBE : Obě jsou na povrchu uvnitř i venku pěkně hladké, bez otřepů. Viděl jsem podstatně horší na podstatně dražších zbraních. Rozměr sedí na MILSPEC trubku. Obě ho mají shodný.

PAŽBY a PISTOLOVKY : Perun používá plastové díly od DLG což jsou díly z Turecka. Pažba má měkčenou gumovou botku a má QD pointy na obou stranách. Vakl na buffer tube je malý. Taurus používá obyčejné plastové základní pistolovky i pažby – tohle chrlí Čína. Pažba má větší vakl než ta u PERUNu. Obecně je kvalita provedení i materiálového složení plastů lepší u PERUNu. Pistolovka u Perunu má navíc skrytý prostor pro umístění náhradní baterky, nářadíčka apod. Pistolovka u TAURUSU má díru – hluchý prostor. Téma doplňků a jejich původu mě baví. Spousta zákazníků z PERUNů tyto plasty ještě na prodejně sundává, nebo po mě chtějí sundat, že na ně nechtějí ani šahat protože Turecko. Ten samý zákazník přijede Fordem co se dělá kde – v Turecku a pak tam jede na dovču bo za ty prachy s all inclusive je to best deal.... Víte jako mě je to šumák co kdo vyznává nebo proti čemu bojuje. Taurus je zase brazilský – pokud znáte web drsný svět, stačí se podívat na videa jak si tam krátí čas místní...Pravdou však je, že ty plasty bez ohledu na původ jsou dobré. Neříkám, že to je Magpul, který se mimochodem v mnohem také zhoršil a vůle v pažbách jsou někdy úplně mimo, ale úplně na vyhození to také není. V tomto porovnání jsou o řád lepší než na Taurusu.

Selektor střelby: Opět stejné, jednostranné – stejný výrobce. Lze poměrně lehce vše předělat na oboustranné ovládání.

Natahovací páky : Obě zbraně mají standardní basic low cost jednostrannou natahovací páku. Funguje jak má. Je to jeden z dílů vhodný pro tuning a výměnu za kvalitní oboustrannou páku. Pokud zvažujete tlumič je fajn zvážit páku s porty na směřování toku plynů mimo obličej – Dělá RADIAN a stojí docela randál.

Výhozní okénko : Obě zbraně jej mají stejné – určitě stejný výrobce. Zde není co řešit.

Úsťovky : Obě zbraně mají klasický BIRD CAGE kompenzátor. Oba jsou stejné se stejnými stopami po obrábění, tedy dovozuji že stejný zdroj. Obě zbraně díky MILSPEC rozměrům mají závit 1/2x28 UNEF, tedy lze sundat a osadit čím je libo. Obě mají masivní crush washer podložku.

Vývrt a hlaveň.: Průměr hlavně u ústí u Perunu je 19,7mm. Průměr hlavně u ústí u Taurusu je 18,6mm. Hlavně jsou z vnější strany pěkně obrobené s dobrou povrchovkou. Obě zbraně mají vývrt nitridován. Rozdíl je však ve stoupání vývrtu : Perun má 1:9 a Taurus 1:7. To je jeden ze tří zásadních rozdílů mezi zbraněmi. Stoupání 1:9 je vhodné na lehčí střely 55gr a 62 gr tedy na to nejlevnější běžně dostupné střelivo. Stoupání 1:7 je vhodnější na 69 a 77gr střely které bývají převážně MATCH HPBT a s cenou 20kč plus. Perun tedy přizpůsobil pušku a hlaveň řekněme českým potřebám a Taurus jede vojenskou klasiku. Nutno podotknout, že vývrt 1:7 utočí i 55gr střelu, kdežto vývrt 1:9 není na 77gr střelivo vhodný. Stejně tak je bláhové si myslet, že když máte 55gr střelu tak na 400m budete v pohodě. Rozhodně více v pohodě budete s 1:7 a střelou 69 a 77gr. Tedy při výběru zbraně je také vhodné si pořádně rozmyslet na co puška bude, kde se s ní bude střílet a jakých výsledků chcete dosahovat. Vzhledem k dostupnosti střelnic u nás, kde většina je na 50-100m je to úplně jedno. Pokud však primárně jezdíte na 300+ m střelnice bude Taurus lepší volba. Často diskutované téma je původ hlavně. Taurus ji má podle mého názoru vlastní, protože je to velká výrobní společnost. Perun ji má z CZUB. Pokud se někomu právě zastavilo srdce, tak se defibrilujte a hoďte do pohody. O kvalitě produkce CZUB tento článek není a zrovna hlavně nedělají vůbec špatné byť Lothar to není. Je to o ceně. Před rokem jsem prodal zákazníkovi terčovou pušku, kde se ukázalo, že měla z novovýroby totálně zkorodovaný vývrt kde ho ještě část chyběla…. Stane se.

Gasblock : Druhý zásadní rozdíl mezi zbraněmi je umístění gasblocku. Taurus používá standardní délku CARBINE, kdežto PERUN osazuje délkou MID tedy posunutou o dva palce dopředu. To je za mě velké plus, protože ač nemuseli tak do toho šli. Znamená to více problémů v logistice a skladovém hospodářství, více dvojích dílů dle délky apod. Toto nedělá drtivá většina výrobců protože je s tím prostě moc práce. Dělá to třeba Antreg, ale až u 16,5“ délek. V čem je tedy ten přínos ? Ve zkratce řečeno v chování zbraně a namáhání celého systému a špinění zbraně. Díky tomuto posunutí bude zbraň klidnější, protože dochází k rychlejšímu poklesu tlaků po opuštění střely z hlavně a do nosiče to nefouká plnou silou. No a tím že to tolik nefouká, není ve zbrani tolik nečistot.

BCG : BCG jsou velmi podobné. Gaskey má lépe roztemovaný PERUN. Povrchová úprava je hladší u TAURUSU – nevím co to je za povrchovku, ale je tmavší a hladší a viditelně i na omak solidnější. Spodní část BCG a náběhy má PERUN hladší a více vyleštěné. Závorník se mi nelíbí ani u jedné.

Spoušťě : Obě zbraně mají stejné spoušťáky, ale je zde rozdíl v odporu. Perun má měřený průměrný odpor 3,4Kg. Taurus má měřený průměrný odpor 2,6Kg. Obě mají středně dlouhý reset a spoušt nedrhne. Oba lze snadno vyměnit za jiné.

Předpažbí : Perun má předpažbí osazeno integorvanými QD pointy, ale je tedy potřeba počítat s tím, že výběr řemene se bude ubírat systémem QD. Sice lze aplikovat i jiný systém, ale pak ty QD pointy postrádají smysl. Samotné jejich umístění nemusí všem uživatelů sedět a tak někteří budou muset dokoupit QD adaptér. Většině však asi sedne , a tak nemusí dokupovat za 700Kč adaptér. Taurus má předpažbí tzv. čisté a nechává na Vás jaký upínací systém zvolíte. Musíte však tedy při aplikaci řemenu něco dokoupit..

Předpažbí u TAURUSu je až ke konci hlavně. Předpažbí je u Perunu zakončeno cca 50mm od úsťovky. Opticky čistější jej má TAURUS, ale při aplikaci tlumiče může být u některých systémů zamykání a aretace tlumiče problém s tím, že již bude předpažbí zavazet. Je třeba na to myslet. Perun má prostoru mnohem více, a tak toto není problém. Obě zbraně mají předpažbí typu M-LOK. Je čisté a strojově obrobené. První kusy Perunů v začátcích produkce byly odjehlovány viditelně rukou. Naštěstí tato várka je úplně jiná puška. Při měření tzv. schodku, který byl a stále je velmi diskutovaným tématem, přechodu mezi upperem a předpažbím lze konstatovat, že TAURUS má schodek nulový a PERUN témř nulový v hodnotě 0,3mm. Nechápu proč se neustále někdo nad tímto pozastavuje. Ano u prvních kusů byl schodek 1 mm a nevypadalo to hezky, ale nemá to funkční vliv na nic. Optika se stejně umisťuje vždy na Upper. Stranová mezera mezi upperem a předpažbím je u Taurusu čistá nula. Perun má mezeru cca 2mm. Není to vada, nemá to funkční význam. Pouze estetický. Taurus má předpažbí silnostěnější než PERUN o 0,7mm. Struhadlový test odjehlení railové části na předpažbí i upperu dopadl lépe pro PERUN a to především díky čistěji obrobenému upperu, který tolik nestrouhal. Neznamená to, že by dosahoval kvalit ARS, ale rozdíl na dotyk tam, byť malý, byl. Struhadla jsou stejně obě.

Vůle ve zbrani : Vzhledem k tomu, že se mi zde sešlo 10+10ks zbraní byl to velmi dobrý vzorek na porovnání opakovatelnosti výroby. Konstatuji tedy, že jsem si dal tu práci a prozkoumal to s tímto výsledkem : Taurus má všechny díly stejné včetně pružin, spouště, bufferu, buffer spring a rozborka jde u všech provést stejně. Rozborné čepy jde vytlačit rukou s decentním odporem a vůle na předním čemu byla také u všech stejná – přijatelná.

Perun má všechny díly stejné včetně pružin, spouště, bufferu, buffer spring a rozborka jde u všech provést stejně. Rozborné čepy v této várce nejdou vytlačit rukou a je nutné použít vyrážecí kolíky a vůle na předním čemu byla také u všech stejná – přijatelná. Odpory spouští byly u všech 10+10ks stejné. Z toho lze vyvozovat, že konzistence výroby a použité komponenty jsou na opakovatelné úrovni. Rád bych se zastavil u těch vůlí u rozborných čepů : Velká vůle je špatná vůle a žádná vůle je také špatná vůle. Vůle u Taurusů je přesně tak jak by měla být. V předchozích várkách u Perunu byly tyto vůle takové, že šlo vytlačit čepy rukou. V této várce 14,5“ délek se však potkaly tolerance na hraně, a tak je nutné použít zmíněné vyrážecí kolíky. Mnozí zákazníci to u zbraní považují za důkaz přesné výroby, že je to tak těsné až to nejde normálně rozebrat. Typicky u V-AR kde lze říct, že to je takto vyráběno úmyslně (Vosátka si vyrábí sám a může ovlivnit jak to má být udělané) pro ten pocit nejvíc nejpřesnějšího obrobení. U Perunu to není úmyslně, protože lowery a uppery kupují a prostě to tentokrát takto vyšlo.  Zbraně jsou co se týče chodu suché, surové a nenamazané. Takto z krabice jej má hladší Taurus, po důkladném promazání hlavních součástí chodily obě zbraně hladce.

Ceny pušek : Perun 15 stál při vypuštění na trh 19900Kč. Při druhých a následných várkách bylo oznámeno navýšení ceny na současných 21980Kč. Je ke cti výrobce, že pušky, které jsme stihli objednat za starou cenu před 15 měsíci nám dodal pro zákazníky za smluvenou cenu, a tak většina zbraní šla za původní cenu.

Taurus má ceníkovou cenu 25900Kč. U nás v HABRESTU díky větším odběrům u dovozce dosáhneme na lepší podmínky, a tak nabízíme zbraň za 23900Kč. Nebojte se, hlady neumíráme, zisky generujeme prodaným objemem. :-)

Propagace pušek a tak všeobecně love story : Perun je na našem trhu mnohem déle. Taurus je dafakto novinka se kterou nejsou zkušenosti, a tak se čeká až jich bude na trhu více a zkušenosti se začnou šířit mezi střelci. Na Perun pamatuji v jeho začátcích, kdy jsem povědomí o této firmě měl akorát takové, že dělají zbraně kategorie pravěk (CZ 858 apod) tedy mimo můj zájem. V té době byl I můj zájem prodávat low cost entry AR15 minimální, protože to co bylo na trhu dostupné stálo vše kolem 30k a bylo to šílené a prostě jsem vůbec toto nechtěl dělat, protože poměr cena výkon byl tristní. O to větší překvapení bylo, když mi dovezli Perun ukázat a řekli že bude za 20. I s nynější cenou 22k to je stále big deal. Ano uznávám, že první kusy nebyly tak suprové jako současná produkce, ale dávalo to za tyto peníze smysl podstatně vice než jiné značky s cenou kolem 30. Tak jsem ihned objednal 10+10ks s tím že uvidíme. Po jejich dodání a prodeji obratem jsem objednal dalších 30+30 a pak 50+50 až k celkovému počtu 240ks. Jelikož Perun vede na pušky pořadník a většina prodejců prostě zaspala nebo objednají jednu nebo dvě, není se čemu divit, že nejvíce pušek máme u nás. Ten pořadník už nepustíme takže to tak bude I nadále. Je to i důvod proč někteří prodejci začali pušky pomlouvat. Bylo totiž jednodušší říct zákazníkovi, že jsou to sračky, než přiznat vlastní neschopnost a neochotu objednat jich vice a jít do rizika, že by to bylo fiasko. Nikdo totiž v té době nevěděl že se ty pušky tak chytnou. Jednu dobu kolovala fáma, že se pušky totálně serou a nevydrží nic. Na počty prodaných – dnes již desítky konstatuji že reklamace mám dvě – jednou spoušťák co kulometil což bych bral za plus a podruhé uvolněný gaskey. Z Perunu se však postupem času stala paní Colombová nebo bájná puška. Výrobce totálně podcenil zájem a všechno se začalo sypat. Termíny se protahovaly, dodávky vázly a dodnes váznou. Zákazníci vyměnili původní nadšení a natěšení za zoufalství a apatii. Peruny prostě nejsou a čekačky jsou velmi dlouhé. S místy v pořadníku se kšeftuje… Čím to tedy je ? Velikostí výrobce a cash flow. Perun je malá společnost, která pušku nevyrábí, ale skládá. Skládá ji z vybraných ověřených dílů z celého světa. Výsledek je velmi pěkný a funkční tak jak bylo psáno výše, ale sladit dodávky všech komponent od všech výrobců je v době COVIDové čiré peklo a zpoždění narůstá. Stejně tak nemohou držet skladem díly na 2000 pušek a čekat až balíčky průběžně dojdou. Na to není dost cash flow. Taurus je světová společnost která s tímto nemá problem a vzhledem k tomu že jsou z Brazílie a nemohou zbraně dovážet do USA, mají jich dostatek I na náš trh. Dovozce toho chytře využil a začal je sem vozit po stovkách. Prozatím mají verzi se 14,5” hlavní, ale kratší nejsou pro civilní trh určené. Pokud se toto změní a Taurus uvolní do prodeje i 11,5” variantu, může to pro Perun znamenat problémy. Protože ti, kteří chtějí kratase 10,5” či 12,5” v ceně kolem 22k jinou možnost nemají. Taurus by to mohl změnit a vzhledem k možnostem dovozce by na trh pustil stovky kusů v jeden moment.

Závěrem : Pokud jste dočetli až sem a neumřeli nudou, pár vět závěrem. Obě pušky jsou skvělé k přihlédnutí k jejich cenovce. Každý výrobce na to jde jinak.Není ostuda je vlastnit a pro ty kteří mají omezený rozpočet, nebo chtějí začít s AR platformou jsou tyto dvě zbraně skvělá volba. Tvrdé jádro zákazníků PERUNů si stejně Taurus nekoupí, protože chtějí podpořit „naši produkci“ a čekačky jim nevadí. K Taurusu se přikloní ti, kdo mají dost čekání a budou brát to co je zrovna skladem.