LEVNÉ PUŠKY AR15 ANEB CESTA OD VÝROBCE K UŽIVATELI

 

Tak jako k předchozím článkům musel být nějaký impulz, nejinak je to i zde. Byl jsem nařknut zákazníkem, že jsem mu prodal použitou pušku.  Ač to není pravda tak pan zákazník nakousl velice zajímavé téma, které určitě stojí za článek, ve kterém se pokusím dané téma rozvést a vysvětlit neznalým problematiky. Bude tak opět možné na článek odkazovat i v budoucnu.

Platforma AR15 je velice populární v našich končinách už několik let. V nabídce jsou desítky typů a velké množství výrobců a tak jako vděčné téma do diskuzí na FB a různá fóra je toto oblast s nevyčerpatelným potenciálem.

Největší zájem o pušky AR15 je převážně v segmentu entry level, basic, nebo chcete-li nejlevnějších, základních a budgetových pušek.  Důvod je to zcela zřejmý -  Mainstream a cena. Ne každý má možnost uvalit do samotné pušky 50k a zároveň ne každý chce i když může. Někdo má rozpočet striktně daný od kterého se může odchýlit trochu tam nebo tam, někomu ho dala manželka a tam je to pak jasné…   Jelikož se u nás otočí ročně velké množství lidí pro svoji AR15, snad vždy se ptám na co pušku máte, co s ní chcete dělat atd. Ve většině případů je odpověď shodná – chci mít něco doma, něco na home defense, sem tam taktiku, nebo sem měl doma kosu či jiný pravěk a chci zkusit 21 století ALE nechci do toho uvalit moc.

Pátrání v základních puškách začíná prakticky vždy od ceny. V současnosti máme na trhu PERUN za 21980Kč a TAURUS T4 za 27990Kč jako dvě nejvíc ENTRY level pušky. Porovnání těchto dvou proběhlo v dřívějším článku.  NORINCO nepočítám, protože to je pokaždé jinak MILSPEC kompatibilní…..

Proč jsou tyto pušky tak levné ? Co je na nich jinak než u dražších pušek ? Mám si připlatit za lepší nebo tunit tyto ? Vydrží ta puška něco ? To jsou nejčastější otázky které zde každý den řešíme.  Někteří rádoby odborníci především na FB a ZK razí názor, že většina pušek je prostě stejná a rozdíl je jen v marži a značce, tedy nejlíp koupit entry level a celý si ho překopat podle sebe a vytvořit za nižší financ dražší pušku.  Souhlasit se dá jen částečně. Je pravdou, že spousta výrobců pušek používá komponenty nakupované u specializovaných výrobců jednotlivých komponentů a tak mají shodné díly jak povrchovkou tak stopami po obrábění. A přitom jsou to konkurenční výrobci.  Může tedy puška za 25k mít shodné díly a vlastnosti jako puška za 35k ? Světe div se, ale ano může. Ptáte se proč a kde jsem na tom byl ? Vysvětlím. Kolébkou AR je USA. Tam je dělají napříč celou zemí všichni. Uvažujme tak, že subdodavatel hlavních dílů na AR15 má sídlo na západním pobřeží a  výrobce celé zbraně sídlí na východním pobřeží. Stejně tak může být výrobce zbraní, který sousedí se subdodavatelem a má to k němu coby kamenem dohodil. Již zde vznikají vícenáklady na transporty. Tedy máme zde dva výrobce zbraní, každý na opačném pobřeží, používající stejné komponenty a jejich výsledná cena je přesto různá. V USA většinou v rámci desítek dolarů, ale uvědomte si jak se tyto zbraně dostávají k nám do ČR.  

Výrobci v USA mají různé obchodní modely. Jedni nabídnou slevu za odběr stovek kusů, druzí prodají pouze za pultovku, protože ČR cože kde to je, nezájem …. Do toho připočítejte náklady na přepravu navíc o tisíce km z jednoho pobřezí oproti tomu druhému a máme zde nádherné rozdíly klidně 10k na našem trhu za stejně kvalitní pušky. Tedy ano tak to prostě je že tím, že koupíte zbraň za 35k nemusíte nutně dostat o 10k lepší a spolehlivnější zbraň. Často rozdíl v ceně dělá i jméno výrobce. Můžete vzít průměrný produkt, umístit ho do filmu, udělat mu PR atd a máte zde rázem kult topové pušky, která kvalitou nějak extra nevybočuje z řady. Není to však nic špatného, to je business, to je marketing tak to prostě je.

Levné AR15 jsou levné z několika důvodů a rozhodně neplatí, že všechny drahé jsou přepálené cenou.  Puška AR15 se skládá z desítek dílů. Každý jeden díl má svůj příběh a průběh výroby a uvažované vlastnosti po stránce životnosti, povrchové úpravy a funkce.  Vezmeme-li zmíněný TAURUS T4 – Odečteme-li marže, DPH, CLO, dovoz a další poplatky o kterých se většině z Vás ani nesnilo, je až s podivem že se vyplatí vyrábět pušku co na pultě stojí 25-28k. A vydělá na tom výrobce vůbec ? Ano vydělá, jinak by to nedělal, ale je to něco za něco. Za nízkou cenou se schovává spousta detailů. Levné pušky obecně mají spoustu outsource dílů z toho důvodu, že je levnější je nakoupit od subdodavatele který nedělá nic jiného než třeba nosiče nebo natahovací páky. Tím, že se výroba opakuje a je na to přizpůsobený, umí stlačit ceny ukrutně nízko. Stále však platí že to co si zadáš to dostaneš, tedy když je zadání – chci nejlevnější natahovací páku na AR15 aby vydržela aspoň do konce záruky, tak ji dostanete. Máte tedy funkční natahovací páku, která na první pohled může vypadat jako páka u dražší zbraně. Kde je rozdíl ? Tam kde ho hned nevidíte – v materiálu páky, v materiálu pružinek a čepů a v povrchové úpravě samotné páky.  Kvalitní natahovací páky vydrží sloužit celou životnost pušky. Ty levné již po pár nataženích přichází o povrchovku.  A je to špatně ? Je to hned na reklamaci jak někteří píší a dožadují se TOP produktu za NETOP cenu ? Není to špatně. Na funkci to nemá vliv, je to pohyblivá součást zbraně a ta se prostě dříve či později ochodí.  Stejné je to u povrchových úprav těla zbraně a railů. Můžete mít povrchovku jako má ANTREG a ta se opravdu tak jednoduše nedojebe, nebo můžete mít tu od TAURUSE, která je dojebaná už z krabice. A opět je to špatně ???  Tvrdím, že není. Základní AR15 pušky jsou prostě levné proto, protože se jako levné staví, jsou tak navrhovány a není zde extra prostor na kouzlení. Povrchovky jsou voleny ty nejzákladnější, komponenty ty nejlevnější, plasty ty nejzákladnější. Vše však funkční. Většinou hned funkční, někdy však je nutné nechat pušku takzvaně sednout a po pár set ranách se to usadí či samo domo doleštit. Můžete namítat, že to není Váš problém, že má puška takovou či onakou povrchovku a že to nic nevydrží. Já s Vámi soucítím, ale je potřeba k věci přistupovat racionálně. Naštěstí 99% zákazníků je zcela normálních. To zbylé 1% však vydá za celých 99%.....   

Některé pušky mají sežvýkané šrouby, materiálově jsou vyráběny z bláta, másla a sraček. Je to prostě tak. Běžný uživatel to hned a někdy i nikdy nepozná. Pozná to puškař jak je třeba něco měnit, nebo tunit – To pak PI a KU apod. lítá v celé dílně….   Dá se tedy doporučit nákup levných AR15 ? Ano dá -  ALE. Levné pušky mají prostě svoje neduhy a vlastnosti jak materiálové tak obecné. Pokud k tomu při výběru budete takto přistupovat, budete spokojeni a možná i překvapeni, protože i ty levné pušky funkčně vydrží. Nemůžete však očekávat materiály, povrchovky, výrobní vůle a přesnost střelby tak jako u dražších pušek. Jediné co byste měli očekávat je základní funkčnost a to že to střílí dopředu.  Tím dopředu myslím nějak dopředu, protože nelze srovnávat hlaveň od Lothar Walther s nějakou no name nejlevnější hlavní co má vývrt. Můžete si svítit baterkou do hlavně a do pušky jak dlouho chcete, ale vyšší kvalitu zde bohužel nevysvítíte. Za ty roky však celkově řešíme dvě tři reklamace ročně, tedy i přes to, že levné AR15 mají své mouchy, lze říct že kazovost není nikterak úměrná jejich ceně. Možná proto že funkční celky vyjma povrchovky jsou funkční, a nebo proto, že většině z Vás většinu času odpočívají v trezoru.

Za co tedy platím u drahých AR15 ? Chci na to napsat zase článek, ale ve zkratce : Není moc co vymýšlet, protože AR15 platforma je daná, ale co ovlivnit můžete je materiálové složení, povrchové úpravy, přesnost výroby a použité komponenty. Dále je to i o značce, PR, zůstatkové hodnotě zbraně při prodeji, vývoji u výrobce, výrobě z drtivé většiny u výrobce, precizi a smysl pro detail.

Co je zajímavé a dotýká se to hlavně levných AR15 je systém jakým se dostane puška na pult, aneb dojde mi nová zbraň a co je to vlastně nová zbraň ?

Nestřílená zbraň vám nedojde nikdy. Vždy z ní bylo stříleno. V analogii aut, kterou zde budu používat častěji Vám nové auto taky nedorazí s nula km na tachometru. Proč ?  Protože zbraň je nejdříve seskládána u výrobce, který musí ověřit funkčnost a přesnost zbraně dle nastavených interních předpisů. Někde zkouší funkčnost třemi ránami (vím kde), nekde několika různými zásobníky s různým střelivem.  Je to opět o přístupu a ceně. Levnou AR15 asi těžko budete testovat 90 ranami různých výrobců střeliva. To je na ceně pušky sakra poznat v objemu výroby.  Pokud zbraň nevyhoví, jde zpět na odstranění závady a následně opět střílí. Může se tak stat, že levná AR15 má od výrobce nalítáno vice než jiná. Děje se to a není to nic špatného. Ze stejného důvodu, kdo z Vás má BUGATTI ví, že nekomu dojde auto s nájezdem 100km a někomu s nájezdem 200km – to proto, že když se narazí na problem, musí se otestovat znovu. Přesto je auto nové…. Zbraň je take stale nová. Abyste mohli z pušky AR15 střílet je třeba mít osazen kolimátor nebo jinou optiku. Výrobci zpravidla používají optiku na rychloupínacím rozhraní. Cvak sem, cvak tam a další prosím…. A tohle je přesně ten důvod proč na většině pušek jako je TAURUS, PERUN apod je na railu otlak od upnutí optiky. U všech na cca stejném místě. Není to proto, že by byla puška vrácená. Je to proto, že povrchovka není nic moc kvalita a když optiku na zbraň obsluha upíná, nějak extra se s tím nemaže – nemá čas, spěchá se, jede se na cenu…. U výrobců prémiových pušek můžete nasazovat a sundávat týdny a na pušce nepoznáte nic. Protože cena…. Následně se děje to, že u levné pušky jde gun rovnou do krabice na expedici a pápá lálá. U drahé pušky jde na kompletní vyčištění nosič, upper, lower, hlaveň, usťovka z venku - nesundává se takže pod ní nějaký bordel být může – Stejně tak jako u auta nebude výfuk panensky čistý…. Prostě u drahé pušky si většinou výrobce s puškou vice pohraje, pomazlí, dá do toho tu přidanou hodnotu. Má na to prostor, čas a finance, protože cena zbraně. A to jsem nezmínil informaci čím se střílí. U levných pušek se tak nějak logicky používá levné střelivo protože cena a na počet pušek halíře dělají talíře, tedy se střílí tím nejlevnějším. Hornady fakt používat nebudou. Prémiový výrobce používá kromě sračkového střeliva, které otestovat také chce a musí, protože si nedělá iluze co do pušek cpeme, také střelivo jako GGG – Tam kdo zná a ví je čistota hoření mimořádná a puška po 100rds vypadá jako 10 po Sbčkách…a to jsou i mnohem horší náboje…

Následně se puška dostane do ČR a čeká ji zkušebna. To je takové místo kde ze zbraně střílí a následně pokud puška I obsluha přežije, dostane puška za odměru pár ran kladivem a raznicí, někde již laserem gravír. Zkrátka se testuje funkčnost zbraně. Jak mi již kolegové prodejci přitakávali a souhlasili, dějí se nám různé věci. Některé pušky se ze zkušebny vrací s takovým nánosem oleje v hlavni že snad nemohla střílet, někdy se zapomene zkušební značka prostě dát kompletně a jindy dojde puška očouzená, že zákazník neznalý problematiky může nabít dojmu že s puškou bylo hooodně stříleno. Někdy nejde dát do komory náboj – ne opravdu se tam nevejde a někdy nejde stáhnout ani závěr takže puška jde z krabice rovnou na vrácení dovozci. Jak mohla dostat CIP je mi záhadou, ale děje se to všem. Pokud puška vším projde vrací se k dovozci, který následně vypustí pušky prodejcům.  My si pak pušky vyzvedneme a kontrolujeme výrobní čísla a CIP značky. Nutno podotknout, že na zkušebně občas dělají lidé řekněme necitlivý ke zbrani. Než by si dali práci a CIP schovali tam kde není vidět, nemají absolutní problém ho jebnout tam kde hyzdí zbraň a poškodit u toho povrchovku tak, že se mnohdy zbraň nedá ani prodat. Na FB máme desítky fotek zbraní a u některých je vidět – jako u revolver, že mají očouzené válce a presto jsou to nové zbraně. No a takto se dostane Vaše vysněná puška k nám, kde leží v krabici, než si pro ni přijdete. V mezičase od výrobce až po nás se u AR15 natáhne závěr asi stokrát a tím odře povrchovka na natahovací páce. Přesto je puška nová.

Jelikož každé pravidlo má své vyjímky, je nutné si nalít čistého vína a přiznat, že i mezi prodejci se najdou tací, kteří nedělají vše košér. Mám tím na mysli testování zbraní před prodejem. To si tak jdete do prodejny s tím, že chcete vyzkoušet tu a tu zbraň a pokud je součástí prodejny střelnice, nebo je prodejce vynalézavý, nebo má známe na nejbližší střelnici tak se domluvíte a jdete. Pak zbraň nechcete, dojde další a další a pak je to již střílená zbraň co se tváří jako nová. Je to o nekorektnosti prodejce a touze prodat, nebo vyjít zákazníkovi vstříc více než je možné. To nechám na Vás. Podotýkám, že ze zbraně, která nemá vystaven PZ není možné střílet. Že se to děje vím a víme a je to veřejné tajemství. Zjistíte to tak, že se prostě zeptáte, zda je možné si ze zbraně vystřelit. Pokud Vám řeknou, že ano a zbraň nemá PZ, nemáte jistotu, že takto už zbraň netestovalo deset lidí před Vámi a prodejce porušuje zákon.  My sice máme vlastní střelnici a tak tyto dotazy jsou na týdenní bází. Zpravidla když dovezeme něco extra co není všude jako SIG RATTLER, MCX nebo MPX a podobné zbraně. To pak lidé chodí, volají a ptají se zda si můžou dát zkušebně pár ran.  Odpoveď je vždy stejná, nemůžete. Stejně tak mnohdy na dotazy jak to střílí odpovídám, že nevíme, protože zbraň nemá PZ a my z ní střílet nebudeme.  Cca rok zpět koupil zákazník tlumič a že jde střílet. Nu pravil jsem, že na něj nemá PZ a nesmí z něj střílet. Co osud zařídil bylo, že i přes varování a zákaz na střelnici tlumič nasadil, vystřelil a tím, že ho nasadil špatně byl tlumič jako kopretina. Měl pak dosti opocené čelo při vysvětlování na OSZBM když ho tam donesl….

Menší podkapitolu tvoří tzv. komisní zbraně. To jsou stručně řečeno nejrizikovější zbraně které k nám chodí. Vzhledem k tomu že většinu dovozců známe a máme férové vztahy tak stále platí slovo chlapa a když je nám řečeno že zbraň je NEW tak je prostě takto NEW. U komisních zbraní jsme v pozoru. Když potřebuji nějakou zbraň dostat na prodejnu, musím volat dovozci. Když ji má skladem řešíme převoz. Když ji nemá skladem, řešíme dovoz a když ji má v komisi řešíme problémy.  Zbraň v komisi znamená, že ji má nějaký prodejce u sebe. Většina z nich resp. z nás se ke zbrani chová opatrně protože chceme prodat bezvadný kus, ještě není naše atd. Bohužel my již máme vytipovaná místa, ze kterých pušky z komise raději nechceme. Je to již historicky vyzkoušené a tak jakmile zjistíme, že je zbraň z komise chceme vědět kde byla. A když je tam odkud ji nechceme, tak ji raději nedodáme. Proč ? Protože jsou místa kde je prodavač jen vytahovač zboží z regálu a pušky chodí domlácené, poškrábané a jinak defektní. Existují takto prodejny kde je vše v komisi a podle toho to tak vypadá. Z cizího krev neteče, moje to není tak jebat. Když je komisní zbraň z místa které není na našem seznamu NO GO, tak zbraň přebíráme s výhradou. To znamená že když k nám doputuje nebo když pro ni jedeme chceme zkontrolovat stav a prověřujeme podstatně více věcí než jen výrobní číslo jako u nové zbraně, kde nepředpokládáme žádné problémy.

Závěrem, pokud jste to dočetli až sem a neumřeli nudou bych rád poděkoval za čas. Snad toto psaní někomu pomůže pochopit problematiku toku zbraní a to, že my jako prodejci jsme v mnohém malí páni a ovlivnit to co se k nám dostane a v jakém stavu vždy nejde. Vyhovět všem nejde, naplnit očekávání všech nejde, zavděčit se všem také nejde a koupit u nás použitou zbraň také nejde.